Al jaren wordt onderzoek gedaan naar het klonen en vermenigvuldigen van haar. Dit om kaalheid en haarverlies tegen te gaan. Met de techniek van haarklonen is de gedachte dat de gezonde haarzakjes uit het hoofd gebruikt worden. Zo’n haarzakje wordt dan vermenigvuldigd in het laboratorium en vervolgens terug geplaats op het hoofd. Het idee is dat de haren dan op natuurlijke manier verder groeien.

 

Haar vermenigvuldigen?

De laatste trend op het gebied van oplossingen tegen haaruitval is vermenigvuldigen. Het haar wordt geplukt en op kale plekken ingebracht . Op de nieuwe plek zal het haar dan moeten herstellen.

Het proces is altijd een beetje onzeker. Het is namelijk niet zeker dat het haar op de nieuwe plekken groeit en het haarzakje zich nestelt. Deze vorm van haaruitval bestrijding loopt in deze fase tegen problemen aan. De cellen die er voor zorgen dat er een nieuwe haren groeien kunnen namelijk afsterven bij het verplaatsen van het haarzakje.

 

Het daadwerkelijk klonen van haar loopt ook tegen moeilijkheden aan. Haarzakjes kunnen niet uit zichzelf groeien, maar het is ook te ingewikkeld om deze in een testbuisje te laten groeien. Echter hebben onderzoekers al diverse oplossingen gevonden maar stuitten zij ook weer tegen andere problemen aan. Het positieve nieuws voor mensen die lijden aan haarverlies is dat er wereldwijd onderzoek wordt gedaan en dat dit voort blijft zetten.

 

Welke alternatieven heeft voor haarklonen?

Haarklonen kan veel voordelen bieden, echter zijn de resultaten nog niet op het punt dat dit daadwerkelijk gebruikt kan worden. De techniek moet nog verbeterd worden. Op dit moment zijn er meerdere behandelingen die kunnen helpen bij haarverlies. Een daarvan is een haartransplantatie. Deze behandeling is permanent waarbij haarzakjes worden verplaatst op het hoofd. Deze behandeling kan over het algemeen als pijnlijk worden ervaren. Een andere methode is een haarreconstructie. Hierbij wordt als het ware een kopie van uw kapsel gemaakt. Het haarwerk zorgt voor meer haarvolume en voel aan als een tweede huid op uw hoofd.